Heb je weleens het gevoel gehad dat je geen lucht krijgt, een druk op je borst voelt of duizelig wordt zonder duidelijke reden?
Dat zou hyperventilatie kunnen zijn.
Maar wist je dat er twee vormen zijn? Acute hyperventilatie, die vaak gepaard gaat met paniekaanvallen en chronische hyperventilatie, die veel subtieler is en lange tijd onopgemerkt blijft.
In deze blog neem ik je mee in beide vormen en wat je eraan kunt doen.
Acute hyperventilatie komt vaak plotseling op. Het kan voelen alsof je letterlijk naar adem snakt. Je ademhaling versnelt, je hart slaat op hol, je voelt je licht in je hoofd en misschien zelfs tintelingen in je handen of gezicht. Het kan ontzettend beangstigend zijn, en veel mensen denken op dat moment dat ze een hartaanval krijgen.
Bij een aanval is je ademhaling drastisch verhoogd. Dit kan oplopen tot wel 40 liter per minuut, waardoor je teveel koolzuurgas (CO2) uitademt. CO2 speelt een belangrijke rol in het reguleren van je ademhaling en de zuurstofafgifte in je lichaam. Als het CO2-gehalte te laag wordt, vernauwen de bloedvaten en krijgt je lichaam minder zuurstof, vooral in je hersenen. Dit zorgt voor de bekende symptomen als duizeligheid, paniek en kortademigheid. Hoe harder je probeert meer adem te halen, hoe erger de klachten worden.
Allereerst: besef dat het niet gevaarlijk is, hoe heftig het ook voelt. Probeer bewust je ademhaling te vertragen met een neusademhaling. Sommige mensen vinden het fijn om in hun handen te ademen om CO2 weer op peil te brengen. Bij een opkomende aanval zijn er verschillende Buteyko oefeningen die je kunt doen. Deze leer je tijdens een Buteyko cursus. Volgens Konstantin Buteyko ligt onder acute hyperventilatie altijd chronische hyperventilatie.
In tegenstelling tot acute hyperventilatie is de chronische variant veel minder opvallend. Mensen met chronische hyperventilatie ademen de hele dag door te veel, zonder dat ze het doorhebben (of het wordt pas heel laat opgemerkt).
Chronische hyperventilatie heeft subtiele, maar ingrijpende gevolgen. Je lichaam raakt gewend aan een lager CO2-gehalte, waardoor jouw lichaamscellen constant in een lichte staat van zuurstoftekort leeft, verkrampingen optreden, de zuurgraad van je bloed verandert en je immuunsysteem constant geactiveerd is. Dit kan leiden tot een breed scala aan ziektes en symptomen.
Veel mensen met chronische hyperventilatie hebben al allerlei medische onderzoeken ondergaan zonder een duidelijke oorzaak voor hun klachten te vinden.
De sleutel ligt in het bewust trainen van een rustige, lichte ademhaling zodat je ademhalingscentrum weer gereset wordt. De Buteyko-methode is hier een bekende en effectieve aanpak voor. Het begint met simpelweg dag en nacht door je neus te ademen, mondtapen en je tolerantie voor CO2 te verbeteren met specifieke Buteyko oefeningen. Door gericht te oefenen word je weer baas over lichaam, ben je optimaal vitaal en herstel je van klachten.
Of je nu last hebt van acute of chronische hyperventilatie, het goede nieuws is dat je er dus iets aan kunt doen. Bewustwording is de eerste stap. Je controle pauze is waarschijnlijk erg laag. Wil je weten hoe jouw ademhaling ervoor staat? Doe dan de zelfonderzoeken via https://opjouwgezondheid.nl/ en kijk wat je kunt verbeteren!
Of schrijf je direct in voor de Tweedaagse Small Group Buteyko Training.
KvK-nr: 77761324
Vestigings-nr: 000045435782
BTW-nr: NL003234506B92
Email: team@2reset.nl
© Copyright 2024. All Rights Reserved by 2Reset